Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skautská lilie

12. 1. 2011

 

nova-skautska-lilie.jpg   Důležitým symbolem nás skautů, je skautská lilie. Prostřední ze tří listů lilie značí hrot magnetické střelky. Vyjadřuje, že skaut jde vždy přímo, že ve svém životě jde nebojácně vstříc všem úkolům i těžkostem. Nepokouší se problémy obcházet, cesta odbočující vpravo či vlevo (další listy lilie) se stáčí zpět.

   Tři listy znamenají také tři body skautského slibu a někdy bývají vykládány i jako tři věkové kategorie skautského hnutí: vlče - skaut - rover.

listy-trojky-2005-01-zari-lilie.gifPrvní skautská lilie nakreslená B.P. K „světové skautské lilii“ přísluší ještě „stužka rytířskosti“. Na ní je skautské heslo Buď připraven! a při dolním lemu je stužka provlečena lankem svázaným v uzel dobrého skutku. Někdy bývá lilie doplněna pěticípými hvězdičkami, které znázorňují deset bodů skautského zákona.

lilie.jpgNaše skautská lilie má zlatou barvu a uprostřed bílý štít s černou psí hlavou. Tu nakreslil Mikoláš Aleš jako znak Psohlavců, chodských strážců hranic. Psí hlava pro nás dnes představuje příslušnost ke své zemi a dobrý vztah k ní. Lilie je podložena modrým trojlístkem, znakem skautek. Kromě toho trojlístek odpradávna vyjadřuje štěstí a lásku k bližnímu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář