Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHKO Velký Blaník - 10.10.2015

11. 10. 2015

 

…Skaut je ochráncem přírody a cenných výtvorů lidských. Toto je jeden ze skautských zákonů a my jej uplatnili v praxi. Dnes je sobota 10. října 2015. Scházíme se v 08:30 hod u Muzea v Kouřimi a přemýšlíme, co nás dnes čeká. Vyrážíme do CHKO Velký Blaník k obci Hořovice. Budeme čistit chráněné území od spadaného dřeva, odpadků a vytahovat rákos z rybníku. Nasedáme do auta a vyrážíme. Po deváté hodině jsme na místě. Již na nás čeká pracovník CHKO. img_4645.jpgTeple se oblékáme, nazouváme holínky a jdeme na nato. Rybníček je v malém údolí, obklopený lesy a loukami. Dozvídáme se, že je zde spousta vzácných druhů rostlin a živočichů. Ale nejdříve práce.

   Vítr poničil spousty stromů a tak jsme odklízely spadané větve z okolí vodní plochy. Pomáhal nám Petr, správce této oblasti a učitel biologie na gymnáziu v Kutné Hoře. Řezali se popadané stromy a kluci vše odnášeli na určené místo. Šlo to jako na drátku. První část je hotová. Můžeme si dát svačinu. Teď to horší. Budeme vytrhávat rákos i s kořeny, aby se nezničila vodní plocha. No, žádná sranda. Kořeny jsou dlouhé tak dva metry a nasáklé vodou. img_4651.jpgMusíme je uvolnit, podvázat a vytáhnout. Pěti dospěláků je třeba k vytažení jednoho trsu. Ostatní si berou igelitové pytle a vyrážejí čistit oblast od odpadků. My pokračujeme v boji s rákosem a čistíme přítok vody do rybníku.

   A je hotovo. Rákos zlikvidován, odpadky sesbírané. Teď nás čeká zajímavá přednáška o vodních rostlinách, které si kluci sami vylovili z rybníku, pomocí házecí kotvičky. Za odvedenou práci rozdávám dřevěná camrátka s Pandou, symbolem prospěšnosti a od CHKO dostáváme drobné dárečky. Musím říci, že to byla velmi příjemná událost, ze které mám dobrý pocit a doufám, že nejsem sám. Na jaře budeme sázet stromy a čistit prameny pitné vody, Kojot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář