Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kačerov 8.-10.12. 2017

19. 12. 2017

 

   Strávit pár dnů v přírodě je úžasná věc a vůbec nezáleží na tom, zda mrzne, nebo svítí sluníčko. Proto jsme o víkendu 8. - 10. 12. 2017 vyrazili na naše tábořiště v Kačerově. A můžu říci, že to byla opravdu zimní výprava. Teplota se držela pod nulou a dokonce napadl sníh.

   Ale pěkně od začátku, tuto výpravu si bude řídit Don, rádce našeho oddílu, který si dodělává další stupeň skautského vzdělávání a uspořádání víkendové výpravy je jednou z podmínek k úspěšnému dokončení.

   Již tradičně jsme se sešli v pátek u Muzea a v 16:00 hod vyrazili na cestu. Do tábořiště vstupujeme již za tmy, otevíráme okenice a rozděláváme oheň v kuchyni i img_8313.jpgna krbovce. Vybalujeme materiál a připravujeme věci na spaní. Hotovo a můžeme začít, nejprve pokřik a pak už hrajeme spoustu zajímavých, nočních her. V kuchyni se připravuje večeře, bude chleba ve vajíčku s cibulkou, okurkou a hořčicí. Na kamnech se vaří čaj a kluci se pouští do mytí nádobí a sekání dřeva, abychom v noci neumrzli. A opět jdeme ven, čeká nás další kolo her, zaměřených na postřeh a vnímání. Čas pokročil a tak se sesedáme k ohni, drnkáme na kytaru a postupně se soukáme do spacáků, dnešní den končí.  

   Sobota ráno 07:00 hod, budíček, nástup na rozcvičku, tak to jsem koukal i já. Kluci se protáhli a já dodělal snídani, chlebík s paštikou, máslem a salámkem a k tomu horký čaj. A už se věnujeme programu. Čeká nás zajímavá práce, v kusu dřeva vydlabat dostatečně velkou misku, vypálit jí, zalít vodou a za pomoci rozpálených kamenů v ní ohřát vodu. Hmmm, mohu říci, že bych si i img_8337.jpgkafčo uvařil. Dobrá práce. A teď přepálíme provázek, umístěný v ohraničeném kruhu. A je tu problém, jak to uděláme, kdo rozhodne a kdo to uskuteční. Teda Done, musím Tě pochválit, apeluješ na týmovou práci, určení vůdčí osobnosti a samotné provedení. Díky těmto indiciím se povedlo přepálit provázek a přenést oheň na určené místo. Jde se obědvat, máme vepřové biftečky s bramborovou kaší a okurkou. Tohle mi vyhovuje, vařit a topit. Ale kluci se nenudí, kromě dovedností, hrajeme i spoustu her, například lakros, škrábeme brambory, loupeme cibuli a drtíme česnek. Když máme umyté nádobí a uklizeno v kuchyni, pokračujeme v programu. Mezitím se v troubě pečou tři kila vepřové panenky. Dobrá img_8371.jpgsvačinka. A zase je tu spousta her, začalo sněžit a setmělo se. Ani to nás neodradí, připravujeme ohniště a to tak, že vykopneme drn, uděláme závěs a v kotlíku vaříme polévku. Stále sněží a pěkně mrzne, i tak se podařilo udělat parádní závěsy na kotlík a polévky uvařit. Na chvilku se ohřejeme, dooblékneme se a jdeme signalizovat morseovku pomocí světla. Po návratu, již ve spacácích rozebíráme dnešní den a usínáme.

   I v neděli vstáváme časně a den zahajujeme rozcvičkou, posnídáme a už jsme opět venku. Dnes nás čekají další tábornické dovednosti. Zkoušíme různé druhy ohnišť a budujeme zálesácké lůžko na spaní. Uneslo i mě a je velmi pohodlné, vyskládané jehličím a suchou travou. img_8410.jpgK obědu jsou zapečené těstoviny a chudák Mišon musí drhnout plech. Ale nakonec to zvládl. Mnoho času nám již nezbývá a tak hrajeme hry a do toho uklízíme ve srubu. Ve tři hodiny odpoledne se údolím nese oddílový pokřik, zamykáme a odjíždíme k domovům.

   Byl to vydařený víkend se spoustou her a zajímavým, táborovým programem. Využili jsme každou chvilku a pořádně si to užili, Kojot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář