Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohraniční opevnění Dobrošov 4. -6. 10. 2019

7. 10. 2019

 

    Skaut je nepromokavý, tak s tímto heslem jsme vyrazili na víkendovou výpravu, zaměřenou na vojenské, pohraniční opevnění u státní hranice s Polskem. V pátek odpoledne jsme se sešli na autobusovém nádraží, kde začalo naše cestování. V Kolíně jsme přesedli na vlak do Pardubic a odtud pokračovali až do města Náchod.  Střechu nad hlavou nám poskytli místní skauti, takže jsme měli solidní zázemí.  Zatopili jsme, připravili spaní a šli vařit večeři. Ve zbylém čase jsme hráli různé hry a povídali si.

   V sobotu ráno po rozcvičce jsme se pořádně nasnídali a zabalili si věci na cestu. A v té chvíli začalo venku pršet. Prošli jsme město a napojili se na červenou turistickou značku, zvanou „Jiráskova cesta“. Příroda tu je vskutku úžasná, krásné lesy a spousta míst k výhledu do okolí. Vítá nás obec Dobrošov a naučná stezka „Pohraniční opevnění Dobrošov“, po které se vydáváme. Viděli jsme spoustu bunkrů, pevnůstek a tvrzí, seznámili se s vybavením a životem v takové pevnosti a dozvěděli se mnoho zajímavostí z dob okupace. Je dobře, že se najdou lidé, kteří tyto objekty udržují a znovu vybavují. Nezapomněli jsme ani na vaření, i když pod zastřešeným altánkem. Byli jsme na cestě osm hodin a osm hodin bez ustání pršelo. Kluci to však zvládli s přehledem, dokonce s humorem. V klubovně nás čekalo velké sušení oblečení, bot a materiálu a teplá večeře. Chvilku jsme si odpočinuli a už hrajeme hry, vedeme vážné diskuse a postupně usínáme.

    V neděli jsme se podívali na Státní zámek v Náchodě, kde chovají medvědy, prošli jsme si vojenský hřbitov z roku 1866 a zahráli si několik her. V poledne jsme uvařili oběd, uklidili klubovnu a zahájili návrat k domovu. I přes nepřízeň počasí to byla povedená akce, Kojky.

rimg0570.jpg    rimg0616.jpg

                                                           

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář