Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příměstský tábor 2016

17. 8. 2016

 

   Hodiny odbijí poledne, píše se 8. srpna l. p. 2016. U školy si přebíráme 19 dětí ve věku 5-13 let. Začínáme příměstský tábor pro děti našeho dlouholetého partnera, firmu Lonzu Biotec.

   Není čas, ztrácet čas a tak vyrážíme na oběd a odtud rovnou ke klubovnám našeho skautského střediska. Vše začíná seznamovací hrou „Kdo jsem já“. Díky tomu vznikají čtyři vyrovnané skupiny, které se pokusí osvobodit z vězení Mr. img_6083.jpgPhilease Fogga a identifikovat skutečného pachatele, který se oné loupeže dopustil. A kdo je Phileas Fogg? Přece Angličan, který uzavřel sázku, že procestuje svět za 80 dní.

   Abychom se mohli vydat na cestu, potřebujeme lístek na let balónem. V areálu hledáme pohádkové postavičky, které se snažíme poznat. Hotovo, rychlá svačina a už se pouštíme do výroby balónů. Ze čtvrtky uděláme koš, který oblepujeme nařezanými špejlemi. Nafukujeme balónky a ty provázkem přiděláváme ke koši. img_6095.jpgVenku zkoušíme jejich odolnost a schopnost letu. Máme hotovo, každá skupina ještě obdržela dva ústřižky ze zatykače, který je vypsán na skutečného pachatele závažné loupeže a ty si nalepíme na čtvrtku. Teď už se můžeme vydat na cestu. Na mapě světa si vyznačujeme místo nalodění a tím pro dnešek končíme.

   V úterý ráno se scházíme po půl osmé. Dnes procestujeme Evropu a Asii. Dopoledne hrajeme spoustu vědomostních a sportovních her, které doplňujeme povídáním právě o kontinentech, přes které právě cestujeme. Tak rychle na oběd, ať můžeme pokračovat. Čeká nás značený okruh po staré Kouřimi, kde budeme plnit různé úkoly. A už vyráží první skupina. Trochu prší, ale to nám nevadí. Máme velké plachty, pod které se schováme. A jaké úkoly jsme plnili? Například jsme poznávali státní symboly, určovali prezidenty, nebo přiřazovali hlavní města ke státům. Ale tím den ještě nekončí. Po návratu z okruhu jsme zjistili, že se nám balóny zamotaly do telegrafních drátů. Poslepu jsme procházeli trať vyznačenou provázkem, kterého jsme se img_6212.jpgmuseli celou dobu držet. Podlézt, přelézt, ale hlavně se nepustit. Na konci trati jsme museli stále se zavázanýma očima odstřihnout z provázku bonbón a ten pomocí dřevěných hůlek přenést na určené místo. To víte Asie a čínské hůlky. Vše se nám podařilo úspěšně splnit a tak si můžeme nalepit další dvě části zatykače. Zítra nás vítr zanese do Austrálie.

   Další den zahájíme sportem, pro zahřátí. Když jsme v plném počtu, začínáme závod s časem, abychom zachránili pana Fogga. Naše balóny doplachtily nad kontinent Austrálie. Tato oblast je specifická faunou a flórou. Žije zde většina jedovatých hadů, ale i spousta vzácných druhů, jako třebas pes Dingo. Každý si vybírá obrázek zvířete, které se mu líbí. Bereme si tuš a špejli a snažíme se naše oblíbené zvíře namalovat  dle předlohy. Výsledek je úžasný. Zasloužíme si další část zatykače. A už nás čeká „klokanská hra“ a útěk před šelmou Dingo. Ještě že je oběd, ze kterého se přesouváme do bazénu k p. Washingerovi. Rozdělili jsme se na dvě skupiny, kdy jedna řádí ve vodě a druhá sleduje film „Kung-fu Panda 3“. Dostali jsme něco dobrého na zub a tak si celé odpoledne užíváme. Samozřejmě se obě skupiny vystřídaly. A domů se nám vůbec nechce.

   Ve čtvrtek ráno nás vítr zanesl k pobřeží Afriky. Pozorujeme místní obyvatelstvo a seznamujeme se s jejich zvyky a tradicemi. Budeme vyrábět panenky woo-doo. Nejprve img_6310.jpguděláme hlavu z papíru a tu omotáme bavlnkou. Přidáme tělo, ruce a nohy, které rovněž omotáváme bavlnkou. Vyrábíme vlasy, oči i oblečení, až nám v ruce zůstane postavička ryze afrického charakteru. Bohužel nám docházejí zásoby a tak se naučíme péct chleba. Začínáme kváskem, k čemuž musíme rozdělat oheň na ohřátí mléka. Další z nás připravují samotné těsto. Vše smícháme a řádně prohněteme. Uvidíme, zda nám těsto vykyne. No nic, jde se na oběd. Řádně posilněni jsme se nalodili do balónů a vyrazili za panem Foggem. Ale co to? Najednou se zvedl vítr a my ztroskotali v neznámém prostředí. Každá skupina dostala mapu okolí, na které je deset křížků. K těmto vyznačeným místům musíme pomocí mapy dojít a zde nalézt a splnit úkol. Tak například pod jedním z křížků je rybník u zdravotního střediska a úkolem je zjistit jeho název. Trvalo nám celé odpoledne, než jsme zjistili, kde jsme a mohli znovu vyrazit na cestu a nalepit si další část zatykače.

   Ale domů nejdeme. Čeká nás spaní pod širákem, opékání buřtíků a spousta zábavy. Někteří si postavili stany a my ostatní si připravili spaní pod hvězdami. Mají padat img_6353.jpgmeteority. Na noc je vše připraveno a tak rozděláváme oheň, opékáme špekáčky a grilujeme maso. K tomu hraje kytara a v kamenných nádobách se peče chleba z těsta, které jsme si udělali. Užili jsme si pěkný večer a tak si můžeme jít lehnout. Dnes má být nejstudenější noc za posledních 260 let.

   Ráno se budíme s radostným pocitem, že nikdo neumrznul. Vstáváme a jdeme si pro teplý čaj. Pomalu balíme spacáky i stany a připravujeme se na poslední úsek cesty. Čeká nás Antarktida a Amerika. Balóny plachtí v oblacích a pod námi vidíme původní obyvatele, indiány. Po přistání hrajeme indiánský fotbal a vyrábíme tradiční indiánské korálky, k čemuž potřebujeme gumičku, novinový papír, lepidlo, špejli a nůžky. Povedlo se, a tak můžeme nalepit poslední část zatykače. Teď už víme, kdo spáchal loupež, za kterou byl p. Fogg neoprávněně uvězněn. Tak rychle na cestu, abychom očistili jeho jméno a umožnili mu dokončit cestu kolem světa v termínu 80-ti dnů. Posledním naším úkolem je vytvořit konec celého příběhu, čímž naše cesta končí.

   Odpoledne ještě střílíme ze vzduchovky a luku a užíváme si poslední chvilky letošního tábora. Jak už to v životě bývá, vše jednou končí a já doufám, že se uvidíme i příští rok, Kojot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář