Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příměstský tábor Lonza 2017

13. 8. 2017

 

Sherlock Holmes – Záhada Kouřimského mordu, tak se jmenovala hra letošního příměstského tábora, který pořádalo naše skautské středisko od 31. 7. do 5. 8. 2017 u nás v Kouřimi. A musím říci, že jsme se za celý ten týden nenudili. Ale pěkně popořadě.

Den 1 – pondělí:

Vše začalo ráno v 08:00 hod na skautovně. Sešlo se tu 19 dětí, z nichž většinu již známe z let předešlých. Přivítali jsme se a zahráli si několik seznamovacích her, díky kterým jsme se mohli rozdělit do tří skupin. „Máte tu telegram“ ozvalo se od brány. Píše nám náš přítel Sherlock Holmes, že v Kouřimi došlo k záhadnému mordu jedné staré dámy. Prosí nás, abychom zahájili vyšetřování, neb on sám vážně onemocněl. Zároveň nám poštou zaslal policejní zprávu z místa činu. Tak to nás čeká spousta práce. Nejprve img_7726.jpgmusíme vytvořit nákres oběti, samozřejmě formou hry. Musíme proběhnout překážkovou dráhu a na jejím konci zachytit na papír část popisu oběti (např. měla velké modré oči). Vše v časovém limitu.  Joj, to jsou portréty. Jdeme do Lonzy na oběd. Odtud se přesouváme do městského parku, kde se budeme snažit získat informace o prvním podezřelém. Každý si na záda připevní čtyřmístné číslo a úkolem skupin je zaznamenat co nejvíce čísel skupin ostatních. Plížíme se, běháme a mačkáme se ke stromům. Ti šťastnější zjišťují, že prvním podezřelým jsem já. Po návratu do klubovny si získané indicie připevňujeme na nástěnku. Tak ještě několik her, svačinu a pro dnešek se loučíme.

Den 2 – úterý:

Měli bychom začínat v osm hodin, ale již v 07:30 hod jsou téměř všichni tady. Trocha pohybu neuškodí. Hrajeme míčové hry a čekáme na Marťu s Dandou, abychom mohli pokračovat s řešením případu. Každá skupina vyráží na značenou trasu po „Staré Kouřimi“, kde musí plnit různé úkoly, za jejichž splnění získávají obálky s obrázky z místa činu. Nyní máme spoustu nových informací a druhého podezřelého, Marťu. O všem informujeme Holmese. Po obědě jdeme ke kouřimskému potoku. Zouváme boty img_7834.jpga jdeme hledat prázdné škeble. Následně si každý musí vyrobit lodičku a ulovenou škebli převézt do cíle. Vítěz získává sladkou odměnu. Po návratu do tábora se pouštíme do výroby praků. Potřebujeme dřevěnou vidlici, gumu, kůži a nit s jehlou. A jak nejlépe zjistit, zda se práce podařila? Přece střelbou na balónky. Po každém zásahu se z nafouknutého balónku vysype několik složených papírků, ze kterých postupně skládáme povahové rysy podezřelých osob. No, praky se povedly. Ještě si zahrajeme nějaké ty hry a jdeme domů.

Den 3 – středa:

První část dopoledne trávíme hraním vcelku zajímavých her, u kterých se musí nejenom spěchat, ale i přemýšlet. Mezitím Danda s Marťou připravují prostor pro odlévání stop. Každý si do mokré hlíny obtiskne chodidlo a vylije sádrou. Uvidíme, co z toho vznikne. V poledne se přesouváme na oběd, kde si bereme další img_7891.jpgtelegram od Holmese. Cesta nás zavedla na hřbitov, neb máme informaci, že se zde pohyboval další možný podezřelý. Pátráme mezi hroby, rozhlížíme se, až nakonec nacházíme několik papírových stop s otiskem podrážky boty. Díky tomu se nám podařilo určit dalšího podezřelého a to Dandu. Nyní se můžeme vrátit zpět a podívat se, jak se nám povedlo odlít stopy. Opatrně je vyndáváme z hlíny a nyní je můžeme očistit. Dobrá práce. Po svačině hrajeme hry a ve skupinách zpracováváme informace, které jsme získali k případu. A to je pro dnešek vše.

Den 4 – čtvrtek:

Již tradičně se ráno protáhneme u míčových her a už vyrážíme dle mapy do města. Musíme najít šest stanovišť a zde plnit různé úkoly, za které získáváme výpovědi svědků a další indicie k případu. Například jsme museli vytvořit z listů název našich detektivních agentur nebo za pomoci písmen vytvořených z dětí odvysílat text. Cestu jsme ukončili na „sokoláku“, kde jsme získali img_7915.jpgpopis posledního podezřelého, kterým je Mišon. Nyní máme veškeré informace potřebné k odhalení pachatele záhadného kouřimského mordu. Tak si můžeme na hřišti zahrát několik her a vyrazit na oběd. Po návratu se skupiny pouští do přípravy výslechů k zítřejšímu soudnímu líčení. Venku začalo pršet, ale nevadí, nasvačíme se, trochu si zařádíme v dešti a už zase svítí sluníčko. Jdeme se připravit na večer, neb zde dnes přespíme. Stavíme několik stanů, ale většina z nás bude spát pod širákem. V táborovém kruhu se rozhořívá oheň, což je čas k opékání buřtíků. Začíná zábava, kdy hrajeme hry, drnkáme na kytaru a užíváme si příjemný večer. Již za tmy se soukáme do spacáků a s pohledem na hvězdy usínáme.

Den 5 – pátek:

Probouzíme se do příjemného rána, bohužel už před sedmou hodinou. A to jsem stanovil budíček na 08:00 hod. No, nevadí. Vaříme čaj a připravujeme snídani, což nás celkem probudilo a tak můžeme vše sbalit a uklidit. Nyní nás čeká vyvrcholení celé táborové hry. Soudce zahajuje soudní líčení. Vyslýcháme všechny podezřelé, klademe záludné otázky a nakonec vynášíme rozsudek. img_7952.jpgPachateli kouřimského mordu jsem já a Martina. No, přátelé, právě jste odsoudili dva nevinné lidi. Ono totiž k žádnému mordu nedošlo, jednalo se o nešťastnou náhodu, kdy údajná oběť měnila žárovku v lustru, k čemuž použila kolečkové křeslo. To jí podjelo a došlo k nešťastnému pádu. Ale i tak Vás pan Holmes pochválil, neb jste se snažili. Je čas na poslední oběd, po kterém si užíváme příjemné odpoledne u vody. Vše co jednou začne, musí i skončit a tak končí i náš letošní příměstský tábor. Děkuji za pozornost a třeba opět někdy příště, Kojot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář