Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tábor Kačerov 4.-18.7. 2015

22. 7. 2015

 

…Projíždím vzrostlým smrkovým lesem. Cesta se pozvolna stáčí a já vychutnávám tu úžasnou vůni lesa a okolní přírody. Všude je klid, jen ptáčkové štěbetají nad hlavou. Otáčím volantem a vjíždím na srnčí louku. Čeká mě prudké klesání a už jsem u potoka, jehož koryto pozvolna kopíruji. Naše skautské autíčko nadskakuje na výmolech a pomalu ukrajuje ten poslední kousíček cesty. Už ji vidím, dřevěnou bránu se skautskou lilií a nápisem „Junák Kouřim“. Vjíždím do tábořiště a civilizaci nechávám za sebou…

   Píše se 1. července 2015, když začínám žít svůj skautský sen. img_3823.jpgV tábořišti již panuje čilý ruch. Vítám se s těmi, kteří mohli dorazit dříve, a hned se zapojuji do práce. Vykládáme potraviny a další nezbytný materiál. Vše ukládáme na svá místa a pokračujeme ve stavbě stanů. Vynášíme podsady, které dáváme dohromady, natahujeme plachty. Práce jde od ruky. Během dne přijíždějí kluci z mého oddílu. Tak strašně rád je vidím. No, pro dnešek jsme udělali spoustu práce. Rozdělali jsme oheň, grilujeme maso a hrajeme na kytaru. Všichni pohromadě a v dobré náladě.

   Další den je opět pracovní. Dodělali jsme stany a pouštíme se do stavby hangárů. Skauti, skautky, RaR i vedoucí. Verča si vzala na starost kuchyň, holky přivazují stanové celty a my chlapáci zápolíme se zatloukáním kolíků a stavbou hangárů. Samozřejmě stíháme i vaření. Máme vaječné omelety, knedlíky a další dobroty. V tomto tempu jsme vydrželi až do pátku. Umývárny, sprchy i záchody jsou tam, kde mají být. Vše je připraveno pro příjezd těch nejmenších.

   Ti dorážejí v sobotu, dne 4. července 2015. Každý oddíl má svůj tábor. Děti se ubytovávají a vybalují. V kuchyni se vaří večeře, po které následuje zahajovací nástup. A tím začíná náš tábor.

   Nebudu popisovat vše do detailů, jenom nastíním to, co jsme všechno dělali a jak jsme to zvládli. A začnu táborovými ohni. Byly tři. U toho prvního, zahajovacího jsme si pěkně zazpívali a já zadal téma k ohni následujícímu. Prezentujte své oddíly libovolnou formou. A bylo to úžasné. Vlčata zvolili formu písničky, viděli jsme hrané scénky a vše završili RaR hudebním výstupem, při kterém jsem měl husí kůži. A to nemluvím o atmosféře, která zde panovala. Poslední oheň, byl rovněž s tématem- Zoologická zahrada s průvodcem. Oddíly volily formu, kdy přiřazovaly zvířata k určitým osobám, které prezentovaly. Netušil jsem, co vše je možné vymyslet.

   A je tu kuchyně a stravování. První týden vařila Hanča s Kubáskem. img_3934.jpgAni to nejde komentovat. Pekli buchty, vařili vydatné polévky a všeho bylo dost. Druhý týden vystřídal Hanču Evžen. Balili se ptáčci, byla bramborová kaše s cibulkou a spousta dalších dobrot. Ještě zdokonalíme jídelníček a bude to perfektní.

   Co se týče táborových prací, musím vyzdvihnout naše rovery. Odvedli kus dobré práce. Vyklidili jsme krbovku a vytvořili šestnáct míst na spaní. Stačí vyrazit na výpravu. Také jsme přerovnaly kůlnu na nářadí a podsady. Vše nepotřebné jsme zlikvidovali a znovu uspořádali. Největší radost mám ze zpevněného břehu pod kuchyní. Nechal jsem přivézt dva balíky krajinek, ze kterých jsme vybudovali nový břeh, který jsme vyplnili kameny a hlínou z koryta potoka. Ještě zasadíme vrby a nemusíme se obávat vymílání břehů.

   Tím nejdůležitějším byla celotáborová hra s tématem „Harry Potter“. Vše začalo příjezdem do Bradavic. Noví studenti se rozdělili do kolejí a plnili nejrůznější úkoly. Rovněž se museli potýkat s temnou magií a dalšími příznivci zla. Byli jsme oblečeni v čarodějnických pláštích a kloboucích. Některé etapy byly velmi náročné a jiné strašidelné. Vše bylo doprovázeno hranými scénkami. Ještě dnes si vybavuji zaklínadla a pohyby kouzelnickou hůlkou.

   Nedílnou součástí tábora jsou oddílové programy. Vlčata i světlušky se věnovali skautským dovednostem, plnění odborek a nováčků. Skautky se zdokonalovaly v rukodělkách a skauti? Ti měli oddílovou hru „Sedm divů světa“. Postupně se snažili získat mapu, která jim označí místo, kde je zakopána ztracená „Terakotova armáda“. Učili se vyrábět lihové vařiče z prázdných plechovek, vyráběli praky, stavěli ptačí budky. V noci se orientovali v přírodě, posílali si zprávy světelnými signály a zažili noční výsadek na téma „Vylodění v Normandii“. Také jsme plnili odborky a odbornosti a získávali tři orlí pera. Velkou radost mám z Mikyho a Mochíta, kteří zdárně ukončili nováčkovskou zkoušku a složili svůj skautský slib. A nebyli jediní. I skautky a vlčata přivítali do svých řad nové členy, kteří dokončili nováčkovskou zkoušku a složili skautský slib.

   Mohl bych popsat ještě spoustu stránek, ale nikdy nebudu schopen vyjádřit slovy to, co cítím a co jsme společně prožili. Velké díky patří všem, kteří našemu středisku pomohli s jeho realizací a tento seznam je opravdu dlouhý.

   Všechno jednou končí a i ten náš skautský sen, který jsme společně žili, musí ustoupit realitě. img_4119.jpgProžili jsme úžasné dny a máme v sobě spoustu pocitů, které Ti, co s námi nikdy nebyli, nemůžou pochopit. Přeji si, aby to vše, co jsme společně dokázali, trvalo i nadále a nikdy neskončilo, Kojot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář