Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční výprava 11.-13.12. 2015

15. 12. 2015

 

   Blíží se konec roku, venku je nádherné počasí, tak proč toho nevyužít. Vyrážíme na tábořiště do Kačerova. Je pátek 11. 12. 2015, 16:00 hod. Scházíme se v Kouřimi u Muzea, srdečně se vítáme a už skládáme batohy do aut. Je čas vyrazit.

   Venku se stmívá, ale to nám nevadí, ukrajujeme kilometr po kilometru a za hodinku opouštíme civilizaci. Vjíždíme do lesů a vše ostatní necháváme za sebou. Jsme na místě. Vítá nás údolí, kde slyšíme zurčení potoku a šum lesa. img_4695.jpgJde se na to, pokřik a rychle roztopit v kamnech. Vybalujeme materiál a já už můžu chystat večeři. Budou párečky. Kluci hrají hry a po večeři se sesedáme k ohni. Máme dvě kytary a banjo.  A najednou Mišon povídá, Kojky že půjdeme ven. Tak jo, rozdělili jsme se na dvě družiny a každá jde splnit úkol. Za necelé dvě hodiny jsou všichni zpět a pokračujeme v zábavě. Když se před půlnocí rozhlížím po srubu, usmívám se, všichni spí. Přikládám na oheň a jdu také ležet.

   Světlo za okny, to je čas vstávat, začíná další den a my jej chceme využít. Na kamnech je teplý čaj a k němu přikusujeme štrúdl. Vezměte si sekyry, naučíme se s nimi pracovat. Začínáme oklestěním dvoumetrové větve. Zkoušíme úchop img_4698.jpgtopůrka, seknutí a koordinaci pohybů. Výsledkem je hladký kmen bez výstupků. Přesouváme se ke srubu, kde si každý tuto oklestěnou větev nařeže pilou na polínka a následně rozštípe. Všichni to zvládli, někdo lépe, jiný hůře, ale nevadí, však se to naučíme.

  A jde se vařit. Dnes udělám pečená kuřecí stehna s brambory. Motýl s Tygrem škrábají brambory, Větroň nosí dřevo a kluci si jdou zahrát několik her. Joj, to je vůně a ta chuť, jedna báseň. A už pokračujeme v programu. Já odcházím připravit trasu z pochodových značek a img_4732.jpgKapy si bere na starost přípravu ohniště, rozdělání ohně a uvaření vody. Všechno běží, jak má. Po mém návratu již vidím, spoustu ohňů a vařící se vodu v ešusech. Můžeme na trasu, kde jsem umístil dvacet různých pochodových značek, včetně jednoho stanoviště s určením azimutu. Praxe je jiná, než teorie. Vše jsme stihly do setmění. Můžeme chystat večeři, chleba ve vajíčku s cibulkou a okurkou. Uklízíme nádobí, připravujeme zásobu dřeva na noc a věnujeme se junácké symbolice. Probíráme jednotlivé body našeho zákona. Ale den ještě nekončí. Rozdělili jsme se na dvě skupiny, kdy každá dostala mapu okolí. Čeká nás noční orientace v mapě. Tedy jednoduše řečeno, teď půjdete dle mapy na toto místo, kde se dozvíte další informace. Každá skupina musí najít dvě stanoviště, aby se dostala zpět do tábora. Povedlo se. Je něco po desáté hodině a všichni společně usedáme k ohni a zpíváme naše oblíbené písničky. A zase je slyšet jen praskání ohně, dnešní den končí.

   Nástup na rozcvičku, to je šok takhle v neděli ráno. Protáhneme tělo a já zatím udělám míchaná vajíčka. Probuzení, najedení a spokojení. Můžeme se pustit do práce. Učíme se nový druh ohniště. img_4745.jpgRozdělíme špalek na čtyři části, mezi které vložíme třísky a březovou kůru. Po zapálení vznikne komínový efekt, kdy dřevo zvolna prohořívá, a my můžeme vařit. Ještě stihneme několik her a je čas oběda. Kuřecí kousky s knedlíkem a sosík. Ač nerad, velím k balení a úklidu. Zametáme, rovnáme a cpeme věci do batohů. Když je vše hotové, zamykáme srub a ještě si dáme krátkou trasu s batohy na zádech. Nakonec opět nasedáme do aut a vracíme se do civilizace. Byl to fajn víkend a už se těšíme na další, Kojot.

                     img_4756.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář