Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příměstský tábor LONZA 14.-15.8.2014

17. 8. 2014

 

004.jpgJak se říká, něco za něco. Tak to v životě chodí. Naše středisko má jednoho velkého sponzora a to podnik s názvem „LONZA Biotec s.r.o.“, který je pro nás velmi významný. A na oplátku za jejich podporu, uděláme i my něco pro ně. Pořádáme příměstský tábor pro děti rodičů z tohoto podniku.

   Přípravu zahajujeme již v pondělí 11. srpna 2014. Dáváme dohromady potřebný materiál, připravujeme program a Kubásek si bere na starost jídelníček.

   Ve čtvrtek 14. srpna v 07:00 hod přijíždím do klubovny. Vše je připraveno, počasí nám přeje a tak očekávám příjezd dětí. Během hodiny tu mám 14 kluků a holek ve věku 6 – 12 let. Nejprve se trochu poznáváme a prohlížíme si areál našeho střediska. 

   Začínáme hrou „Letadlo v mlze“. Děti se dělí do dvojic, kdy jeden má zavázané oči a druhý jej pomocí smluveného signálu navádí na určené místo. Zahřáli jsme se a tak si jdeme připravit místečko na odlévání stop.

018.jpgKaždý si vezme hlínu a udělá si na zemi bochánek, který namočí vodou. Poté si načrtne stopu a tu vymačká do země a pěkně vyhladí. Když to máme hotové, děláme z tvrdého papíru šablonu, kterou usadíme kolem stopy.

   Na chvilku přerušíme práci a jdeme si zahrát hru „Na babu“. Ale ne ledajakou. Kdo dostane babu, musí se za postižené místo držet. Další obměna je ještě zábavnější. Hráči se postupně spojují, až tvoří pěkný řetěz. Kdo zůstane jako poslední, vyhrává. Svačina!!! Máme chleba se škvarkovou pomazánkou, zeleninovou oblohu a čaj. Super. V krbovce hrajeme „Foukandu“. Dvě družstva se rozsadí okolo stolu a doprostřed dávám pingpongový míček. Začínáme foukat na soupeřovu branku, přičemž se nesmíme dotknout stolu. Motá se nám hlava a tak jdeme dodělat stopy. Nejprve si v kotlíku namícháme sádru, aby nebyla ani hustá, ani řídká J. Tu nalijeme do připravené šablony a necháme zatvrdnout.

   Ještě máme chvilku času a tak dávám každému list papíru A4. Úkolem je odtrhat co nejdelší pruh papíru, aniž by se přetrhl. Ten nejdelší vyhrává. Jde se na oběd, který máme zajištěný v LONZE. Dostáváme kuřátko, nádivku, brambory a salát. Zase mě chtějí zničit množstvím jídla. Vracíme se do klubovny a pokračujeme v zábavě. Zkusíme si postavit stany. 022.jpgKluci tvoří jednu družinu a holky tu druhou. Také máme dva druhy stanů. Klasické áčko, a jeden nový, prutový. To nemá chybu. Pruty se ohýbají jinak, stan nejde napnout, občas nám to i spadne. Nakonec stany stojí. Když jsou družinky uvnitř, vytahujeme s Kubáskem kolíky a stany se sypou na děti.

   Čeká nás chvíle napětí. Podíváme se, jak se povedly stopy. Opatrně je otáčíme a čistíme od hlíny. Povedlo se a táborníci mají radost. Budou mít památku. Na závěr dnešního dne si ještě zahrajeme jednu hru. Každý dostane dva listy papíru a po nich musí dojít do cíle, aniž by se dotkl země. Kdo to pokazí, vrací se na start a začíná znovu. Pro dnešek končíme. Přijíždějí rodiče. Uvidíme se zítra. 

    A tak se stalo. V pátek ráno jsme se opět všichni sešli. A opět začínáme hrou. Uprostřed stolu máme prázdnou, skleněnou lahev a na její hrdlo pokládáme sirky. Jeden po druhém. Každý jich má patnáct. Kdo se jich zbaví první, vítězí. Volá nás Kubásek. Jdeme si udělat chlebové těsto. Kvásek pěkně nabyl a tak přidáváme mouku, vodu a další suroviny. Vše řádně promícháme a necháme vykynout. Odpoledne si upečeme chleba.

052.jpgDělíme se do dvou skupin a jdeme střílet. Připravili jsme luky a vzduchovky. Děvčata začínají u vzduchovky. V terčích se objevují první průstřely. Každý má deset ran a svůj terč. Všechny zásahy sčítáme a terče podepisujeme jmény. Kluci berou luky a seznamují se s touto „hračkou“. Chvilku to trvá, ale už jsou v terči první šípy. Před výměnou jdeme na sváču. Jsou párky s hořčicí a chlebem. Ani jsem nestihl mrknout a byly pryčJ. Střídáme skupiny a pokračujeme ve střelbě. Baví nás to.

   Před obědem hrajeme několik pohybových her a už se přesouváme do LONZY. Máme kebab s masem a dresinkem. Taky dobrý. Po návratu ke klubovnám se pouštíme do dalších her. Zápolíme s trojnožkou, což jsou tři o sebe opřené klacky uprostřed kruhu, který tvoříme my, držíce se za ruce. Účelem je trojnožku shodit některým hráčem za užití pohybu a síly. Následuje hra „Na debily“. Rozdělili jsme na dvě skupiny a po jednom vyrážíme na trať. V zemi je první kolík. Desetkrát se kolem něho otáčíme a běžíme ke druhému. Tady děláme dalších deset otoček a už jsme u celty, na které navlékáme nit do jehly a přišíváme knoflík. Pokud se to podaří, vracíme se na start a předáváme štafetu dalšímu.

076.jpgDost her. Čeká nás táborák. Oheň hoří a tak můžeme nechat péct chleba. Do moukou vysypaných, kamenných dóz dáváme chlebové těsto, které nahoře potřeme vodou a nařízneme. Teď už musíme jenom čekat. To nám nevadí. Máme připravenou hromadu buřtíků, které je třeba opéct a sníst. A to nám jde dobře. Také hrajeme na kytaru a zpíváme. Po nějaké době vyndáváme chleba od ohně a jdeme se podívat na výsledek. Povedlo se. Stihl jsem udělat jen pár fotek, než chlebík úplně zmizelJ.

   A tím končí toto naše dobrodružství. Doufám, že se tábor líbil. Také děkuji všem za pomoc a ochotu a těším se na další akce, Kojot.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dík

(Kateřina Vašková, 29. 8. 2014 17:31)

Ačkoli s Vámi byla Betynka a Kubík jen jeden den, byli z Vás oba nadšení :-)
Moc děkuji.
Katka V.

Re: Dík

(Kojot, 31. 8. 2014 21:03)

Není zač