Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svojsíkův závod 11.-12.4.2015

15. 4. 2015

 

   Co se tak asi může stát, když se dá dohromady 9. Přístav Kolín a Kouřimské středisko? Samozřejmě vznikne něco originálního a nezapomenutelného. Tentokrát jsme se společně ujali pořádání okresního kola Svojsíkova závodu.

   Nebudu popisovat přípravy a schůzky před závodem, ale přejdu rovnou k věci. Tématem letošního závodu je dvoudenní výprava s přenocováním a vařením. Scházíme se již v pátek 10. 4. 2015 na skautovně v Kouřimi a hned se pouštíme do práce. Michal buduje velitelské stanoviště a instaluje nezbytnou elektroniku, balí se proviant pro jednotlivé hlídky a posádky. Naši přátelé dnes přenocují u nás v klubovně. Doufám, že je myši nebudou moc zlobit.

   Sobota ráno. Již v sedm hodin pokračujeme v přípravách. Navážíme dřevo na Starou Kouřim, připravujeme materiál na jednotlivá stanoviště a zajišťujeme základní hygienické vybavení. Po deváté hodině odjíždějí rozhodčí a figuranti na svá místa. Vše je připraveno a už dorazili první družiny. Všechny srdečně vítáme a samozřejmě registrujeme. V deset hodin jsou všechny družiny a posádky na místě. Můžeme zavelet k nástupu. img_3182.jpgVztyčujeme státní vlajku a zpíváme skautskou hymnu.  Ve stručnosti seznamujeme účastníky s průběhem závodu. Každá družina vyrazí na určenou trasu, přičemž si veškeré vybavení, včetně pitné vody, nese každý na zádech v batohu.

   Jde se na start. Vždy startují dvě družiny současně, neb máme dvě trasy. Ta první vede po naučné stezce přes Toušice do Doubravčan. Druhá vede skrz Kouřimské hradiště, okolo rybníka Strašík do Toušic a odsud po silnici do Doubravčan, kde se obě trasy setkávají. Celá trasa má tvar osmičky, kterou všichni účastníci projdou a měří kolem 15-ti kilometrů. Rádce družiny obdrží mapu trasy s vyznačenými stanovišti, kterých je na trase pět a několik bezpečnostních pokynů. A jde se na to.

img_3217.jpgPrvní stanoviště je u rybářské chaty na Strašíku. Každá skupina měla před závodem za úkol přípravu a prezentaci venkovní hry. Na tomto stanovišti je čekala skupinka vlčat a světlušek, se kterými si tuto hru museli zahrát. Druhé stanoviště jsme umístili za obec Toušice u kamenného mostu a skládalo se ze čtyř úkolů. Šití, balení balíčku, skládání origami a vázané stavby. Odsud vedla cesta po břehu Výrovky až před obec Zásmuky. Zde na skautky čekala kimovka. Třináct různých druhů dřevin, rozmístěných na rozlehlé louce. Úkolem bylo nejenom poznat naše stromy, ale také je správně seřadit dle čísel. Cesta dále pokračovala do Doubravčan a to již po druhé trase a to až ke čtvrtému stanovišti, před chatovou osadou Strašík. Ve stráni pod skálou bylo rozmístěno značné množství zraněných osob. Ano, je tu zdravověda. Bezvědomí, předměty v těle, otoky a modřiny. Největším problémem je navést RZS na místo. Poslední stanoviště je u Libušina jezírka. Řádně vytuněná překážková dráha s provazovým žebříkem, nataženými lany a dalšími překážkami. A odsud už je do cíle kousek.

   U kapličky na Staré Kouřimi si každá družina vylosovala balíček s potravinami, ze kterých si musí uvařit večeři (špagety, mleté maso, pórek, olej, rýže, smetana, cibule…) a také obdržela špalek dřeva s pilou. Dalším úkolem je totiž příprava a rozdělání ohně. Nařezat dřevo, naštípat a podpálit. Když už ohýnek hoří, jde se vařit. To je další úkol. Vyrobit závěs na kotlík a z potravin uvařit večeři pro družinu. Někdo má špagety s boloňskou omáčkou, někdo rýži s masem na kari. Postupně to všude začíná vonět. Když je uvařeno, čeká každou skupinu další úkol. Postavit si přístřešek, ve kterém přespí.

   V 19:00 hod rušíme všechna stanoviště a já vyrážím pro tři zatoulané hlídky. Našel jsem všechny a přivezl je do cíle. To je ale ostuda. Když mají družiny a posádky splněné všechny úkoly, mají volno. Sesedají se k ohňům, hrají na kytary a užívají si tyto společné chvíle. Je to prostě boží. A pak už je nad Starou Kouřimí ticho a klid.

img_3257.jpgNeděle ráno 05:30 hod. Vaříme čaj do várnic. V sedm hodin přivážím tuto teplou tekutinu na určené místo. Těšil jsem se, jak všechny vzbudím a ono nic. Všichni jsou vzhůru. Nasnídat, zabalit a uklidit tábořiště. Další bodovaný úkol. Na všechno mají pouze jednu hodinu. V osm hodin dostávají družiny poslední úkol.  List papíru s patnácti otázkami, přičemž některé jsou zašifrované. Odpovědi naleznou v samotné Kouřimi. Všude po městě se pohybují skupinky s batohy na zádech a zjišťují potřebné informace.

   Mi ostatní převážíme vybavení ke klubovnám, zpracováváme výsledky a čekáme na příchod hlídek. V deset hodin je závod ukončen. Dopočítáváme poslední bodíky a tiskneme diplomy s fotečkami. Nástup. Vyhlašujeme výsledky, předáváme poháry a za zpěvu večerky spouštíme státní vlajku. Svojsíkův závod definitivně skončil.

img_3410.jpgPřátelé, děkuji Vám všem za pomoc a spolupráci, za vytvoření perfektní atmosféry, díky které měl závod pohodový průběh. Osobně musím říci, že se povedlo něco nového, netradičního, a že se to Všem líbilo, Kojot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář