Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tábor Kačerov 2016

17. 8. 2016

 

   Víte, článek o táboře píšu hrozně nerad. Za těch sedmnáct dní jsme toho tolik prožili, že to nejde vyjádřit psanou formou. Tak to vezmu stručně.

img_5326.jpgNeoficiálně jsme se na tábořišti sešli již v pátek 1. července 2016, tím myslím skauty, některé skautky a rodiče a hned jsme se pustili do práce. Začali jsme stavět stany, uklízet kuchyň a připravovat zázemí pro začátek tábora. Největší radost mi udělaly nové kadibudky pro děti. Jsou prostě úžasné. A proč jsem zmínil rodiče? V letošním roce jsem je poprvé požádal o pomoc a přijelo jich více, než jsem očekával. Nejenom, že nám šla práce od ruky, ale navzájem jsme se poznali, poseděli spolu u ohně a vyzkoušeli si kousek toho táborového života.

    Vše je připraveno a tak v neděli 3. července 2016 můžeme oficiálně začít. Sešlo se nás okolo sedmdesáti. Vybalujeme se, vítáme a společně se scházíme na večerním nástupu. Ani nevíte, jak mi to chybělo. Všichni v krojích, státní vlajka na stožáru a kolem nádherná příroda. Jde se k táborovému ohni. Hrajeme, zpíváme, povídáme si a také zahajujeme letošní celotáborovou hru „O človíčkovi“.

img_5456.jpgTak, teď to vezmu křížem krážem. První týden v kuchyni byla Hanča, které pomáhaly naše rangers. A že jim to šlo od ruky. Jídla byla spousta, polévky, zelenina, ovoce, maso a spousta dalších dobrot. Druhý týden se role šéfkuchaře ujal Bagr a to i přes to, že si zlomil palec na ruce. A opět měl k dispozici spoustu pomocníků. V jeden den se nás tam sešlo dokonce osm a každý měl nějakou tu práci. I přes to jsme si to pořádně užili.

   Teď něco k dennímu řádu. Budíček byl v 07:00 hod, abychom měli více času na CTH. Služby se střídaly po oddílech, vždy po ranním nástupu. Je to výhoda, neboť poslední noční hlídka připravila snídani, zatopila a nás nic nezdržovalo. V 08:45 hod jsme se mohli začít věnovat táborovému programu. Oběd v poledne, večeře v 18:00 hod a večerka ve 21.30 hod. Není čas, ztrácet čas. Mezi povinnosti služby patřilo mytí nádobí z kuchyně, zásobování vodou a dřevem a čištění umýváren. Ešus si myl každý sám. Na noční klid dohlížely hlídky a hlavně Ti náctiletí.

   Krom CTH jsme měli spoustu sportovního vyžití, hrál se ping pong, volejbal i benbinton, a rovněž jsme se věnovali oddílovým činnostem. V pátek 8. 7. 2016 si každý oddíl uskutečnil svoji výpravu. Vlčata a světlušky se byli podívat ve zvířecí farmě, skautky s těmi nejstaršími jeli do Vlašimi a skauti si sbalili batohy a po svých vyrazili poznávat okolí tábora. Hrála se spousta her, koupali jsme se v rybníku a spali pod širákem. Samozřejmě nechyběl oheň a tradiční grilování.

img_5567.jpgJak jsem zmínil, každý oddíl se věnoval i svým specifickým činnostem. Plnili se odbornosti, nováček a stezky. My skauti jsme každý večer seděli u ohně a rozebírali skautská témata. Například první tábor, kroj, Ivančenu, Svojsíka. Prostě každý večer jedno zajímavé téma. Nechybělo přepalování provázků a troubení budíčku i večerky na trumpetu. Světlušky nás pozvaly ke slibovému ohni a my se sešli společně u třech táborových ohňů, kde nechyběla kytara a výstupy na motivy CTH.

   Naše letošní hra s názvem „O človíčkovi“ vznikla na motivy kresleného večerníčku, kdy se na zemi vyskytl první člověk a ten se začal protloukat životem, zapálil první oheň, postavil první obydlí, upekl první chleba atd. Vytvořili jsme deset etap, kdy si naši skautíci vyzkoušeli různé dovednosti, které jsou přímo spojené s životem v přírodě. Věřte, že každá etapa trvala skoro celý den, kdy jsme volné chvilky vyplňovaly právě ostatními aktivitami. Na nic jiného nezbýval čas. A proto Vám popíšu každou etapu zvlášť. Vždy jsme začínali hranou, němou scénkou a čteným příběhem.

 

1. etapa - stavba přístřešku

Každá ze čtyř skupin si musela najít vhodné místo a zde postavit přístřešek z přírodního materiálu, jako bonus byl provázek a pila. Tyto věci si mohl každý vysoutěžit vědomostní nebo dovednostní hrou. Nejvíce používaným materiálem byla bříza a její větve. Večer zde každá skupina přespala.

 

2. etapa - rozdělání ohně

Každá skupina si musela vybojovat vysušené lipové prkénko, lipovou větev, troud, provázek a kámen s důlkem. Následně si vyrobili luk a za pomoci tahu a otvoru v prkénku třeli dřevo. Když vypadla jiskra do troudu, oheň se rozhořel.

 

3. etapa - stavba pece, pečení chleba

Úkolem bylo za pomoci kamenů a jílu z potoka postavit pec, v ní rozdělat oheň a vypálit kameny. Asi po čtyřech hodinách neustálého přikládání se oheň z pece vymetl a vložil se bochník z udělaného těsta. Ingredience na kvásek a těsto si musely skupiny vysoutěžit. Po dalších dvou hodinách, kdy se pec hermeticky uzavřela, byl chléb hotov.

 

4. etapa - výroba totemu

Každá skupina musela vyrobit 150 cm vysoký totem, jehož součástí bylo vyřezávání a malby. Každý jednotlivec opracoval svou část totemu a zároveň vznikly názvy „tlup“.

 

5. etapa - výroba zbrání, lov

Již z názvu je patrné, že si každý človíček musel vyrobit svoji zbraň. Podmínkou byly tři povinné zbraně do skupiny a to luk se šípy, oštěp a sekyra. S těmito zbraněmi se skupiny vydaly na určený úsek, který musely přejít bez nejmenšího hluku. To hlídal dospělák se zavázanýma očima. Když zaregistroval hluk, ukázal tím směrem a dotyčný se vracel na start. Po překonání tohoto úseku, tedy v době kdy se človíček dostal na malou vzdálenost ke zvěři, musel použít svoji zbraň a zvíře skolit (pytle zavěšené na stromech). Pokud se netrefil, začínal znovu.

 

6. etapa - sauna

Nejprve bylo nutné vyrobit ze dřeva konstrukci a vysoutěžit velké plachty na zakrytí. Uvnitř se vyhloubila jáma na rozpálené kameny, natrhaly se bylinky, připravila se voda a venku rozdělal oheň, kde jsme nechali rozpalovat kameny. Ty jsme nanosily do sauny, kterou jsme hermeticky uzavřeli. Na tyto kameny jsme položili bylinky a vše polévali studenou vodou. Tím vznikla pára, díky které stoupala teplota.

 

7. etapa - přírodní barviva

Každá ze skupin musela vytvořit čtyři různé barvy z přírodních materiálů a těmito barvami vyzdobit oděv, či jiný kmenový symbol.

 

8. etapa - provazový žebřík

Nejprve bylo nutné vybojovat 15-ti metrové lano, sekyru a pilu. Dle návodu si každá skupina nařezala dřevěné nosníky se zářezy a pomocí dělostřeleckého uzlu je postupně a ve stejné vzdálenosti navazovala. Následně se žebřík zavěsil na strom a provedla se zátěžová zkouška.

 

9. etapa - vaření pro tlupu

Tato etapa byla extrémně náročná, neb venku celý den pršelo a skupiny vytvářely “ Seetnův hrnec“. V zemi vykopaly jámu hlubokou 150 cm, na dno umístily rozpálené kameny, na které položily kuřecí stehna zabalená v kopřivách. Ke kamenům umístily kůl tak, aby vyčníval nad povrch a jámu zaházely hlínou. Následně kůl opatrně vytáhly a do otvoru nalily vodu. Rychle tuto díru uzavřely a čekaly cca dvě hodiny. Bohužel se nám maso nepodařilo úplně upéct, nevadí, máme troubu.

 

10. etapa - stavba voru

Posledním úkolem bylo vyrobit dřevěný vor v délce 150 cm a šířce 50 cm. Bylo nutné nařezané větve svázat, vyrobit plachtu a kormidlo. A pak už jsme na vodě závodili a čekali, který vor dopluje do cíle jako první.

 

Jak vidíte, všechny etapy byly časově velmi náročné. A i když vyhrála tlupa s nejvyšším počtem bodů, účelem bylo něco úplně jiného. Vyzkoušet si všechny tyto praktické dovednosti a hlavně...úspěšně je dokončit. To se všem skupinám povedlo, a proto mají můj obdiv. Zase jsme se naučili něco nového a víme, že i bez moderních vymožeností se dá žít v souladu s přírodou. A co říci závěrem? Letošní tábor byl absolutně nejlepší za posledních pět let, Kojot.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář