Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava Kačerov 20.-22.2. 2015

22. 2. 2015

 

   To je pech. Chtěli jsme si udělat zimní výpravu na sněhu a místo toho svítí sluníčko a je nádherné počasí. Nevadí, čeká nás krásný víkend na tábořišti v Kačerově. Scházíme se v pátek 20. 2. 2015 na náměstí v Kouřimi. Zdravíme se a už nasedáme do aut.  Jedeme. Necelá hodina cesty a už jsme v lesích. Bereme batohy na záda, dělíme se o další vybavení a vyrážíme do tábořiště. Všude je klid.

   Odemykám srub a tím začíná táborový život. Rozdělat oheň, nadělat dřevo, vybalit a připravit místo na spaní. Máme hotovo a tak jdeme vařit. Na pánvi restujeme cibulku a přidáváme špekáčky. Začátek se vyvedl. Umyli jsme nádobí a přesouváme se ven. Už je skoro tma a nás čeká rozdělávání ohňů. Samozřejmě závodíme. Je to dobrý, všichni jsme to zvládli a tak se sesedáme k táborovému ohni. Helpík bere kytaru a ostatní přidávají zpěv. Večer se mění v noc a tak půjdeme spát. Nebo ne? Ještě si dáme krátkou procházku do Strojetic. A tak se stalo. Dobrou noc.

   Sobota nás vítá sluníčkem. Vstáváme a snídáme štrúdl s čajíkem. V kamnech je zatopeno a tak si sedáme venku a věnujeme se topografii. Popisujeme busolu, orientujeme mapu a vysvětlujeme si různé záludnosti. No, máme hlavu plnou informací, což znamená, že jdeme dělat něco jiného. Dnes nás Kapy naučí nový druh ohně, který je vhodný k vaření. img_3083.jpgVezmeme špalek, který rozštípneme na čtyři polínka. Dáme je k sobě a uvnitř rozděláme oheň. Stačí březová kůra a pár větviček. Jakmile se oheň rozhoří, začnou prohořívat polínka. Celý systém funguje na principu komínu. Navrch položíme kotlík plný vody a za jedenáct minut se voda vaří. Je to úžasné. Zkoušíme další kotlík vody a opět jsme dosáhli varu a to stále na jednom ohništi bez závěsu. Teď si to všichni vyzkoušíme. Mezitím se v kuchyni vaří špagety. Máme dvě kila mletého masa, které dusíme na cibulce. Po hodině přidávám protlak a vše míchám dohromady. Výsledek je vidět. Nic nezbylo. Myjeme nádobí a chvilku trávíme. Když je nám lépe, pouštíme se do rozdělávání našeho nového ohniště. Je to rychlé a všichni to zvládli. Tím nám zbylo dost času na hry. Prezentace se ujímá Motýl. Uprostřed kruhu je trojnožka, kterou brání jeden z nás. Ostatní si přehazují míč a snaží se trojnožku sestřelit. Postupně přidáváme různé obměny. Je jich tolik, že už je čas na večeři. Tentokrát smažím chleba obalený ve vajíčku s hořčicí a cibulkou. Zase dobrota. Trochu uklízíme a jdeme připravit táborový oheň. Krájíme uzené masíčko, jen tak na chuť a zapalujeme oheň. Máme dvě kytary a tak je během chvilky zábava v plném proudu. Ani jsme si nevšimli, že se znatelně ochladilo. Na závěr večera nám Kapy vypráví pohádky a pak už se jdeme zabalit do spacáků. Dnešní den končí.

   Nedělní ráno je klidné. Pomalu vstáváme a pouštíme se do snídaně. Máme uzené s chlebem a teplý čaj. Když už jsme plně vzhůru, vyrážíme do okolí na průzkumnou výpravu. Mezitím se připravuje oběd. Guláš s bramborem, který nám přišel vhod. Teď nás čeká úklid. Myjeme nádobí, uklízíme a balíme batohy. Kolem jedné hodiny je vše hotové. Zamykáme a s posledním pohledem opouštíme tábořiště. Víkend končí a my jedeme domů. Tak zase příště, Kojot

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář