Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava Karlštejnsko 2023

25. 9. 2023

 

   Jak nejlépe zahájit skautský rok? Samozřejmě výpravou. V pátek 22.09.2023 se sešla skoro celá sedmička na autobusovém nádraží v Kouřimi a vydala se na víkendovou výpravu do okolí Karlštejna. Hned na začátku jsme si vyzkoušeli použití ponča při cestě v prudkém dešti s batohem na zádech a pochod v bahnitém terénu. Naštěstí těch kilometrů nebylo moc a po rozluštění šifry jsme našli naše dnešní ubytování. První noc jsme strávili v obci Srbsko, v pronajatém domečku, který dříve sloužil jako nádražní. V přízemí byla malá kuchyňka s kamny a malý pokoj, na půdě spousta matrací na spaní a hned za dveřmi vytížená železniční trať. Každopádně, to místo bylo opravdu kouzelné.

   Zatopili jsme, navečeřeli se a šli spát, tedy jak kdo, někteří kluci cestovali po celé půdě, samozřejmě ve spaní, a my si mysleli, že nás přepadlo stádo potkanů. Druhý den ráno se mraky protrhaly, sice již nepršelo, ale vody bylo všude dost. Nasnídali jsme se, zabalili, uklidili a vyrazili po břehu řeky Berounky směr Karlštejn. A že to byla cesta, pár centimetrů od vody, v bahně a ještě ve svahu. Jen málo z nás to zvládlo suchou nohou, no, vlastně nikdo. I tak jsme dorazili do Karlštejna, hned na začátku jsme doplnili tekutiny a pokračovali do centra. K našemu překvapení nás nenechali projít kvůli slavnostem, a tak rimg1568.jpgjsme se museli vrátit a oklikou obejít celou obec až nad hrad. To převýšení bylo obrovské, kluci se rozdělili do dvojic a ti starší pomáhali menším. No a na řadu přišla Kojkyho zkratka, takže zase další kopec. I když to bylo náročné, tak to všichni zvládli. Nicméně důvod k radosti nebyl, trochu jsme zabloudili a vrátili se tam, kde jsme začínali. S vypětím všech sil jsme se nakonec skoro doplazili na červenou turistickou značku a už dle plánu pokračovali v cestě. Další kapitolou byl oběd. Krásná, malá vesnička, nad kterou se tyčí obrovský kopec s kamenným křeslem, o převýšení už mluvit nebudu. Výhled byl úžasný a oběd taky. Uklidili jsme po sobě o pokračovali dál, cestou jsme hráli několik her a plnili super výzvu od Kiriho, úkolem bylo položit klacík na zem tak, aby ukazoval k severu, potom jsme to kontrolovali busolou a to několikrát. Kdo byl nejblíže, získal bod. Z červené jsme odbočili na žlutou a kolem kamenného stolu došli až do Černošic, kde jsme po 20 kilometrech uvítali zázemí kluboven vodních skautů. Mišon si výpravu parádně naplánoval, zajistil ubytování a vše pečlivě připravil, takže vše šlapalo jako hodinky. Pořádně jsme se navečeřeli, vařili jsme venku na vařičích, viděl jsem polévky, sýry, těstoviny i fazole. Ještě jsme si chvilku povídali a s dobrou náladou šli spát. My ještě přivítali Fialku a Dodyho, kteří za námi přijeli rovnou z výpravy vlčat, což mi udělalo radost. 

   V neděli ráno nás čekal výšlap na nedalekou vyhlídku s převýšením 220 metrů, značenou skautskými pochodovými značkami a zpestřenou spoustou her a výzev, ale rimg1608.jpghlavně nádherným výhledem po krajině. Po návratu jsme si opět na vařičích uvařili oběd, uklidili klubovnu a přesunuli se na vlakové nádraží, odkud jsme přes Prahu a Český Brod dorazili k domovu. Byla to parádní akce, kterou zvládli i naši nováčci. Takže kluci, vůdcové a vy ostatní, bylo mi ctí a potěšením trávit s Vámi víkend a už se těším na příště, Kojky.

https://www.rajce.idnes.cz/stopa-kourim/album/karlstejnsko-2023

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář