Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava Plaňany

4. 10. 2021

 

   Nebudete mi věřit, co se může stát, když skautům řeknete, že v říjnu pojedeme na víkendovou výpravu. Čekal jsem několik skalních otužilců, ale když se u vlaku sešlo 56 lidí ze všech oddílů, byl jsem i já překvapený. Samozřejmě bylo vše řádně připravené a tak jsme se v klidu přepravili do Plaňan, kde nám místní skautské středisko zapůjčilo srub, za což moc děkujeme.

rimg1494.jpgVystoupili jsme na nádraží posbírali batohy a vydali se podél trati k cíli. Sluníčko příjemně hřálo a cesta rychle ubíhala. Samotný srub je na pěkném místě u potoka, obklopený lesem, prostě ideální místo pro výpravu. Nejprve jsme si vybalili spacáky, připravili věci na spaní, rozdělali oheň a zahráli si několik her. A už se můžeme věnovat hlavnímu tématu pro tento víkend, čímž je pád meteoritů na zemi a šíření neznámé bakterie zvané „zom-bi-es“. Formou hry jsme se rozdělili do týmů a začali plnit všechny možné i nemožné úkoly. Každá skupina si nakonec připravila ohniště a opekla buřtíky. No a večer, když jsme již leželi ve spacácích, nechyběla pohádka, u které všichni slzeli smíchy.

   Sobotní ráno nás přivítalo nízkými teplotami, tak jsme rychle uvařili teplý čaj a zahřáli se rozcvičkou, kterou měli na starosti naši RaR. Po snídani nás čekalo hledání osmi stanovišť v Plaňanech, samozřejmě podle mapy a se zašifrovaným textem a plnění různých úkolů, což nám zabralo celé dopoledne. Po návratu si každá skupina připravila a uvařila oběd, viděl jsem polévky, těstoviny i různé konzervy. Vše je uklizeno a nás čeká stavba hvězdáren, abychom mohli sledovat padající meteority. Na louce to vypadá jak v mraveništi, řezání, sekání, vázání a spousta dalších činností. Bohužel čas je neúprosný a tak nás opouští světlušky s vlčaty, pro ně výprava končí. My ostatní pokračujeme v práci. Hvězdárny jsou dokončené a tak si můžeme zahrát nějaké ty hry. Mezitím se setmělo, je čas na večeři. Ve svitu plamenů z ohně si povídáme o tom, co by se mohlo stát, kdyby se po zemi rozšířila neznámá bakterie. Je vidět, že každý z nás má bujnou fantazii. A nechybí ani skautské zamyšlení a úvaha o hodnotách, které nás spojují. Na nebi září hvězdy, a tak se každá skupina vydává na noční dobrodružství, plné úkolů a nástrah. Odměnou je posezení u ohně s kytarou.

rimg1520.jpgNedělní ráno je opět docela chladné. Snídáme a jdeme se namaskovat, abychom mohli tajně sledovat „zombie“. Někteří z nás byly bohužel odhaleni a padli do rukou vetřelců. Nakonec jsme však společným úsilím zemi zachránili a můžeme jít vařit oběd. V jednom kotlíku vaříme brambory, v druhém gulášové polévky a na pánvi smažíme cibulku s buřty. Po smíchání všech ingrediencí máme parádní guláš. Nyní nás čeká balení a úklid. Každý z nás má svůj úkol a za chvíli je vše hotové, takže máme čas na několik her. V půl třetí dáváme batohy na záda a vyrážíme na vlak, který nás veze zpět do Kouřimi. Musím říci, že jsme prožili krásný, slunečný víkend, užili si spoustu zábavy a dobrodružství a to vše mezi skvělými lidmi. Díky za to a zase někdy s báglem na zádech, Kojot.

                                                    

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář