Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava za tratí 15.-18.9. 2016

19. 9. 2016

 

   Jak nejlépe zahájit nový skautský rok? No přece výpravou. Je pátek 16. 9. 2016 a na vlakovém nádraží v Kouřimi vítám oddíl skautů a smečku vlčat. Čeká nás společná akce, kterou jsem img_6428.jpgnazval „Výprava za tratí“. Nasedáme do motoráku a už vyrážíme směr Plaňany. Cesta je sice krátká, ale trasa kopíruje říčku Výrovku, takže všude jsou krásná zákoutí, lesy a louky.

   Jsme na místě, zvedáme batohy a přesouváme se ke srubu, který nám zapůjčilo plaňanské skautské středisko. Přátelé, mnohokráte děkujeme. Kilometr chůze a už vidíme místo, kde strávíme víkend. Vybalujeme věci, připravujeme spaní a venku se rozhořel oheň. Kolem nás jsou listnaté lesy, což je pro nás trochu nové, v Kačerově jsou samé jehličnany. Spacáky jsou vybalené a už se vaří večeře. Trochu se zatáhlo, ale neprší, tak si jdeme zahrát několik her. Konečně tma, můžeme vyrazit na značený okruh a plnit zadané úkoly. Ten čas ale letí, vyčistit zuby a spát.

   Je půl osmé ráno, což je tak akorát. Vylézáme ze spacáků a už se na ohni vaří čaj. Nemáme moc času. Je třeba zabalit batohy na dnešní výpravu. Po deváté hodině k nám dorazila img_6460.jpgsmečka vlčat z Plaňan v čele s Hrochem, což je vedoucí místního střediska. Seznamujeme se a už společně vyrážíme podél trati k obci Vrbčany. Po několika kilometrech jsme dorazili k zatopenému lomu. Je tu spousta skal a keřů. Našli jsme si dobré, rovné místečko, kam jsme nanosili dřevo na oheň. Jdeme si zahrát hru “Na pátrače“. Nejprve se všichni schovají a jeden z nás je musí najít. Následně se jenom jeden schová a hledají ho ti ostatní. Paráda, v klidu vařím těstoviny a Marťa ohřívá guláš. Je čas oběda. Ještě si něco zahrajeme a pokračujeme v cestě. Míjíme keltská naleziště, procházíme kolem skal s výskytem trilobitů a už nás trať zavedla do obce Radim. Zvu Vás všechny na zmrzlinu. A že přišla k chuti. Sice máme špinavé pusy, ale to nám nebrání navštívit Králíka, jednoho ze skautů již zaniklého střediska Radim. Zdravíme se, zouváme boty a řadíme se do fronty u automatu na čokoládu. Králík nám totiž na dvorku připravil originální automat, kam se nedávají peníze. Tak ty pusy už asi neumyjeme.

   Odpočatí vyrážíme na zpáteční cestu. Šlapeme po polích, hrajeme hry a lesní cestou jsme dorazili zpět do Plaňan. Jdeme si koupit něco dobrého na zub a přijímáme pozvání Hrocha k návštěvě jejich skautské základny. Je tu dětské hřiště, kde img_6618.jpghrajeme „ringo“ a následně si prohlížíme klubovny všech místních oddílů. Vzájemná spolupráce a kamarádství jsou základem dobrých mezilidských vztahů. Hrochu, ještě jednou Ti děkujeme a doufám, že se naše společné aktivity znásobí. Tak, obloha je černá, musíme rychle do chajdy. Po návratu rozděláváme oheň a vaříme večeři. Vidím buřtíky, polévky, těstoviny a guláše. To je ten správný čas na kytaru. Dokonce i hvězdičky vidíme. Je to krásný večer a spát jdeme s dobrou náladou.

   Chtěl jsem vstávat v osm hodin, ale nevyšlo to. O hodinu dříve mě vzbudilo štípání dřeva a smích. Jdeme uvařit čaj a nasnídat se. Dokonce vidíme sluníčko a tak si jdeme zahrát několik akčních her na vedlejší louku. A jde se vařit. Oloupat brambory, cibuli, česnek, dát vše na oheň a udělat základ na gulášovou polévku. Vše img_6706.jpgpovařit a samozřejmě sníst. Povedlo se. Je čas zabalit věci a uklidit. Máme hotovo a tak ještě hrajeme schovku. Batohy na záda a odchod k nádraží. A další hry nás neminou, než přijede vlak. Domů se nám nechce, ale musíme. Vlak drncá po kolejích a my už plánujeme další akci. Přátelé, děkuji za krásný víkend a těším se na viděnou, Kojky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář